به بهانه روز جهانی علیه مجازات اعدام
۱۰ اکتبر، سیزدهمین سالگرد روز جهانی علیه مجازات اعدام است. امسال جامعه بینالمللی توجه بیشتری نسبت به کاربرد مجازات اعدام برای جرایم مربوط به مواد مخدر دارد. بیش از ۱۰۰ کشور مجازات اعدام را برای همه جرایم لغو کردهاند، شش کشور این مجازات را برای همه جرایم به جز “جدیترین جرایم” لغو کردهاند، و ۳۴ کشور در عمل مجازات اعدام را لغو کردهاند. با این حال، ۵۸ کشور هنوز به استفاده از مجازات اعدام ادامه میدهند که از این تعداد ۳۳ کشور هنوز مجازات اعدام را برای جرایم مرتبط با مواد مخدر استفاده میکنند.
من به تازگی با نظر همکارانم، گزارشگر ویژه «در مورد اعدامهای فراقضایی، شتابزده یا خودسرانه» و گزارشگر ویژه «در مورد شکنجه و سایر رفتارها و مجازاتهای ظالمانه، غیرانسانی، یا اهانت آمیز» که در یک بیانیه مشترک از همه دولتها خواستند تا به استفاده از مجازات اعدام برای جرایم مرتبط با مواد مخدر پایان دهند، شریک هستم. آنها خاطرنشان کردهاند که “تحمیل مجازاتهای مرگ و اعدام برای جرایم مواد مخدر، تعداد افرادی که در سراسرجهان در سیستم کیفری که با اصول بنیادین حقوق بشر ناسازگار است گرفتارشدهاند را بالا میبرد.”
این تفکر مورد حمایت قوی قوانین بینالمللی است که مجازات اعدام را به پروندههای مربوط به “جدیترین جرایم” محدود میکنند. چند نهاد سازمان ملل متحد، از جمله کمیته حقوق بشر که بر اجرای میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی نظارت میکند، درچندین فرصت شفاف ساختهاند که جرایم مربوط به مواد مخدر آستانه “جدیترین جرایم” را برآورده نمیکنند.
در ماه مارس ۲۰۱۵، من یافتههای آخرین گزارش خود در مورد وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران را به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه کردم. من با نگرانی شدید خاطرنشان کردم که جمهوری اسلامی ایران همچنان مجازات مرگ برای جرایم مربوط به مواد مخدر را حفظ کرده است. قانون مبارزه با مواد مخدر ایران، که در سال ۲۰۱۰ مورد اصلاح قرار گرفت، برای ۱۷ جرم مجازات اعدام را درنظر گرفته و آستانه حداقلی برای در اختیار داشتن برخی مواد مخدر که همراه داشتن بیش از آن باعث مجازات اعدام میشود را تعیین کرده است.
طبق گزارشها، در سال ۲۰۱۴ ایران ۷۵۳ نفر را اعدام کرد که بالاترین میزان ده سال گذشته محسوب میشود. تقریبا نیمی از این اعدامها به دلیل جرایم مرتبط با مواد مخدر بودند. ماه گذشته، دبیرکل سازمان ملل متحد نسبت به افزایش تعداد اعدامها در کشور ابراز نگرانی کرد و از دولت ایران خواست تا “استفاده از مجازات اعدام را متوقف کند.” گروههای حقوق بشری همچنان گزارشهایی در خصوص آمار هشداردهنده اعدام در سال ۲۰۱۵، که ادعا میشود تعداد زیادی از آنها به دلیل جرایم مرتبط با مواد مخدر صورت گرفتهاند، و در خصوص رعایت موازین محاکمات عادلانه در احکام اعدام نگرانی جدی ایجاد کردهاند، ارائه میکنند.
من از دولت ایران میخواهم تا سیاستهای خویش را مورد ارزیابی مجدد قرار دهد و اطمینان حاصل کند که جرایم مرتبط با مواد مخدر از این پس از طریق اعدام مجازات نخواهند شد. سازمانهای بینالمللی و کشورهایی که به مبارزه با مواد مخدر کمک میکنند نیز باید کسب اطمینان کنند که فعالیتهای آنان به اعدام افراد برای جرایم مربوط به مواد مخدر کمک نمیکنند. در پایان، من باردیگر از جمهوری اسلامی ایران برای استفاده از نهایت قدرت خود برای محفاظت از حق حیات از طریق توقف مجازات اعدام به قصد لغو کامل این مجازات دعوت میکنم.